Как да се концентрираме?

Как да се концентрираме?

На всеки от нас се е случвало да има неотложна задача, която трябва да се изпълни в най-кратък срок, но да не може да се съсредоточи върху нея. Умът е блокиран, объркан и колкото и да се напрягате, не можете да се съсредоточите върху належащото. Ще витг докажем, че концентрацията е умение и като всяко такова, може да го овладеете.

  1. Премахнете нещата, които Ви разсейват!

За да си създадете удобна работна среда, независимо дали сте в офиса, в училище или вкъщи, трябва да сведете до минимум факторите, които ви пречат да се концентрирате.  Вземете лист и запишете всяко нещо, което ви разсейва. Ако например трябва да пресметнете разходите на фирмата за деня, а вместо това сте се зачели във интересна статия на сутрешния вестник – впишете го. Ако се предполага, че учите вкъщи, а вместо това седите във Фейсбук – впишете го. Ако вместо да внимавате в час, си пишете с гаджето – впишете и това!

На следващия ден  опитайте се да премахнете нещата, които са ви разсейвали – оставете вестника си в колата, изключете интернета или отидете на място, където няма покритие, изключете телефона си в час или стопирайте изпращането на съобщения, докато сте на училище. Всички тези неща могат да почакат, докато имате свободно време.

  1. Приемете нещата, които не можете да контролирате!

Понякога просто няма начин да премахнете факторите, които ви разсейват. Като цяло е почти невъзможно винаги да сте в идеална среда, особено ако работите в колектив. Например, отишли сте в парка, за да учите, намерили сте си идеалното местенце в пълна тишина и спокойствие, тъкмо сте се концентрирали, когато близо до вас сяда майка с бебе, което плаче. Имате две възможности:

  • Напуснете – ако шумът е непоносим и дразнещ, няма смисъл да се ядосвате или да оставате на това място, като се мъчите да се съсредоточите. Съберете нещата и се преместете на по-тих кътче.
  • Игнорирайте – сложете си слушалки и си пуснете музика от телефона или плейъра, или се концентрирайте върху четенето и игнорирайте всичко около себе си.
  1. Стойте извън мрежата!

Понякога нещо съвсем невинно, като постоянен достъп до интернет, може да обърка деня ви и да си навлечете куп неприятности. Останете офлайн, докато работите. Изключете Wi-Fi , сложете телефона настрани и се захващайте за работа. Ако работата ви е свързана с интернет, ограничете собствения си достъп до сайтовете, които ви разсейват и не са свързани с работата. Това може да стане с програми като Anti-Social или да свалите време-ограничаващ софтуер.

  1. Подредете ангажиментите си!

Оказва се че, това, което най-много пречи да се концентрираме върху даден проблем, е липсата на организираност. Всички ние имаме отговорности в много аспекти от деня си – в работата, в обучението, в семейството и приятелите. За да не се разкъсвате между тях, направете си списък с ангажиментите за деня, като започнете от неотложните и завършити с тези, които могат да бъдат свършени в оставащото време. Когато се захванете с една задача не спирайте, докато не е напълно завършена.

  1. Овладейте се!

Невъзможността да се концентрирате няма нищо общо с интернет, телефон, заетост или други дразнители – те могат да бъдат отстранени или игнорирани. Всичко е в ума ви! Понякога мисълта изглежда като подскачащо зайче, което не можете да догоните. Овладейте се и осъзнайте своята отговорност! Ако усещате, че това не е възможно, а паниката и напрежението ви завладяват, станете от мястото си, раздвижете се. Може да пробвате и с кратка медитация – затоворете очи и дишайте дълбоко без да мислите за нищо. Щом проясните главата си, се върнете към работата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *