Как да изберем правилния спорт?

Как да изберем правилния спорт?

Отдавна планирате да започнете с активния начин на живот, но не знаете точно към какъв спорт да се насочите? Тази статия ще се опита да ви насочи.

Не винаги спортът, който харесвате е подходящитя за вас. Например, може да обожавате баскетбол и да не пропускате телевизионен мач, но може да ви липсват координация и бързи реакции. Затова:

1. Преценете физическите си възможности

Дайте си реална оценка кои са силните и слабите ви страни. Имате ли добра издръжливост? Баланс? Координация? Скорост? Различните видове спорт изискват различни умения. Ако искате да участвате в маратон, се подразбира, че ви е необходима сериозна идръжливост. За къси разстояния, от друга страна, се изискват сила и светкавична реакция.

2. Помислете за спортовете, от които сте се отказали

Разберете каква е причината да спрете с този спорт. Беше ли ви забавно докато спортувахте? Отнемаше ли прекалено много време? Скъпа ли бе екипировка? А местоположението трудно достъпно ли беше?

Например ако сте тренирали футбол, но сте се отказали от него, защото не ви допада отборната игра, тогава трябва да се ориентирате към индивидуален спорт. Но ако ви е било много приятно, но игрището се е намирал прекалено далеч от дома ви, бихте могли да проверите дали във вашия район не се събира комшийска компания за по един мач вечер.

3. Преценете натоварването

Обичате ли спорт, който е свързан с големи физически натоварвания или обичате спорт, които да ви кара да мислите? Обичате ли да се състезавате или търсите спорт, който да ви зарежда с енергия и да ви разтоварва от стреса?

Ако сте се спрели на отборни конкурентни спортове опитайте с футбол, волейбол, баскетбол и други. Ако искате да се състезавате, но индивидуално, ориентирайте се към тенис, ски, сноуборд, колоездене, голф, боулинг, гимнастика, бокс, стрелба и т.н. В случай, че не обичате състезанията, тогава опитайте с танци, кану, плуване, фитнес, крос в парка и др.

4. Разучете района

Ако все още не сте се ориентирали към някой спорт или се колебаете между няколко, огледайте какво се предлага във вашия район; потърсете място с повече разнообразие. Може това да ви помогне да вземете окончателно решение.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *