Как да се справим с кашлицата?

Как да се справим с кашлицата?

В повечето случаи кашлицата е само временно неразположение, придружаващо вирусните инфекции. Въпреки неприятното преживяване, кашлицата е много важна за освобождаване на организма от инфекции и прахови частици; чуждите тела напускат тялото при голям натиск от гръдните мускули. Но при едно дихателно възпаление кашлицата минава през различни фази, които измъчват тялото, водейки нерядко до болки в гърдите и безсънни нощи в напразни опити за изкарване на секрет. Нощната кашлица е особено неприятна, тъй като е непродуктивна. Важно е да се подчертае, че влажна кашлица не бива да се възпира, щом тялото изкарва секрети, това означава, че се бори с инфекцията ефективно и не бива да му се пречи, а да се поощри; сухата кашлица  от своя страна трябва да се овлажни чрез необходимите средства.

Поемайте много течности

За да получите така наречената продуктивна кашлица, трябва да пиете поне 2-3 литра на ден, така че тялото да има резерви за създаване на влажен секрет.  Много добро средство е добре познатият топъл чай. Пробвайте чай от мащерка и живовляк, а също и другите предложения:

Чай липа, мащерка и подбел – сипете в тенджера по една супена лъжица от всяка и оставете да ври за 5 минути, след което нека се запари за около час.

 Липа

 

 

 

 

 

 

 Мащерка

 

 

 

 

 

 Подбел

 

Чай от семки на дюля – през нощта оставете семките накиснати във вода, а на сутринта ги сварете за около 5 минути.

Чай от джинджифил – 1 ч.л. джинджифил запарете в чаша вряла вода за половин час, прецедете и пийте поне 3 пъти дневно с малко мед.

Освобождаването на секретите започва със свирене в гърдите, първоначално то е много трудно. Но постепенно с повече течности тя ще става все по-мека и влажна.

Компреси с етерични масла

Щом стигнете до тази фаза продължете да пиете течности, дръжте гърдите си затоплени – носете шалове, нощем се завивайте добре, можете да си сложите и компрес с етерични масла. Благодарение на маслата мирта и евкалипт можете да спрете дори развитието на сериозен бронхит.

Инхалации

Освен това, поне 1-2 пъти на ден си правете инхалации с разтвори от сол и вода или билки, за да втечните секретите и с външна терапия. При всички положения не бива да потискате кашлицата. Възможно е приложението на медикаменти, ако кашлицата сериозно вреди на съня ви нощем, а през другата част от деня не можете да си вземете  почивка.

Важно: Не поемайте лекарства или билки за втечняване на секрета  едновременно с такива, които блокират кашлицата.

Повече почивка и здравословна храна

Не забравяйте по време на лечението да поемате и много храни богати на витамин С и вода. Известно време не извършвайте сериозно физическо натоварване. Раздвижвайте се с разходки, каране на колело и внимателно разтягане.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.