Как да направим домашен мехлем срещу кожни проблеми?

Как да направим домашен мехлем срещу кожни проблеми?

Изключително трудно е в днешни дни да се намерят козметични продукти с достатъчна лечебна сила и същевременно екологични и щадящи кожата. Особено ако имате малки деца, които постоянно се нараняват и стават честа жертва на всяко нахално насекомо. Следният мехлем е подходящ за третиране на ухапвания от насекоми (не отровни, разбира се), екземи, подсичане, малки изгаряния, малки порезни рани, охлузвания, синини, слънчеви изгаряния, гъбични възпаления и други.

Нужни продукти:

½ чаена чаша нерафинирано кокосово масло (олио)

2-4 супени лъжици пчелен восък (колкото повече восък използвате, толкова по-твърд ще стане мехлема)

Етерични масла – гераниево масло (масло от здравец), лавандулово, етерично масло от тамян, масло от римска лайка

Стъклени или по-здрави пластмасови кутийки, може бурканчета

Приготовление:

На водна баня (в един съд загрявате вода, слагате в него друг със съставките, така че те да нямат досег до водата) разтопете кокосовото масло и восъка. Нека съдът, в който разтапяте съставките има улей, за да ги прелеете по-лесно след това.  Щом восъка и маслото се разтопят до течно състояние и се смесят добре, отделете от котлона и прибавете по 15 капки от всяко етерично масло. Разбъркайте с внимателни движения и изсипете сместа в приготвените съдинки. Оставете да изстинат няколко часа на стайна температура преди за започнете използването. Не забравяйте да им поставите надписи, така че да не ги обърквате сред другите кутии в шкафа.

Както виждате приготовлението не е много сложно, трудното тук е да намерите съставките.Потърсете в хомеопатични и други големи аптеки.

wax В никакъв случай не пропускайте пчелния восък – той е основата.

 

 

 

 

 

Препоръчително е да намерите целия набор, защото всяка една има своите важни свойства.

Кокосовото масло:

coconut-oil

  • предотвратява появата на мехури след изгаряне, като успокоява кожата;
  • ускорява оздравителния процес при синини и малки наранявания, заради съдържанието на витамин Е;
  • нанасянето му върху скалпа няколко пъти в седмицата, значително намалява пърхота;
  • заради противогъбичното си действие, то премахва подсичания при бебета и други кожни раздразнения;
  • хидратира и предпазна кожата, има много добро действие срещу напукани устни, суха кожа и слънчеви изгаряния;
  • облекчава болката и дискомфорта при хемороиди и води до оздравяване.

Етерични масла:

Лавандулата има болкоуспокояващо, противогъбично, антисептично и регенеративно действие.  Маслото от лавандула се употребява и при инфекции и всякакви възпаления, заради противодействието му на микроби. Ароматът му влияе положително на състояния на тревожност, безсъние, алергии; срещу ухапвания и ужилвания, мехури, белези от изгаряния и шарка, подсичане, сърбежи, парене от коприва или медуза, кожни раздразнения.Herbal Essence Dropper

Гераниевото масло имаантибактериално и противовъзпалително действие, облекчава при кървене, синини, спукани капиляри, суха кожа. Успокоява възпаления, екземи, акне, изгаряния, инфектирани рани, херпеси. Маслото от здравец регенерира кожните клетки и предотвратява образуването на белези.

Етеричното масло от тамян е познато като Царят на всички масла заради лечебните си свойства. Освен че подсилва останалите съставки, то има антиинфекциозно, антисептично и регенеративно действие. Може да се използва върху инфектирани рани и други възпаления, против появата на белези.

Маслото от римска лайка също има противовъзпалително действие, срещу инфекции и ухапвания от паразити. Често се използва за третиране на ужилвания, дерматити, обриви, екземи и суха кожа. Има способността да неутрализира алергиите и да подпомага регенерационния процес на кожата.

Важно: Въпреки липсата на химия, е възможно да имате алергия или непоносимост към някоя от съставките, затова е строго препоръчително първо да тествате  мехлема върху малка част от нежна кожа от вътрешната част на ръката под лакътя.  Изчакайте няколко часа, най-добре 24часа преди да нанесете мехлема. Нека всеки от семейството направи същата процедура. Не забравяйте и поговорката „Прекаленият светия и Богу не е драг“, ползвайте мехлема умерено.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *