Как да разберем дали някой взима наркотици?

Как да разберем дали някой взима наркотици?

Родителите рядко обръщат достатъчно внимание на децата си и изпускат ценно време до момента, в който проблемът стане виден за всички и е вече късно да бъде овладян. Ако се притеснявате, че вашият син, дъщеря, близък роднина или приятел взима наркотици, прочетете тази статия. Тя ще насочи бдителността ви към симптомите на зависимостта.

1. Промени в настроенията и поведението

В зависимост от това какви наркотици взема, вашият близък може да бъде постоянно сънлив и замаян или да е еуфоричен и да не спи през цялото време. Това сравнение трябва да бъде направено на базата на обикновеното му нормално състояние и наличието на други фактори. Не бързайте да хвърляте обвинения преди да сте изучили по-добре поведението на дадения индивид.

2.  Фанансови проблеми

 Наркотиците са скъпи и когато някой е зависим от тях, той винаги ще разполага с много малко или никакви пари. Такова дете или приятел ще се обръща често към вас или друг човек за заем, дори след като наскоро сте му дали някаква сума. Обърнете внимание дали харчат пари за други неща, които преди са им били любими. Ако момичето, което преди е обръщало внимание на модата, изведнъж престане да се облича добре и не си купува нови дрехи и аксесоари или дори те изчезват от шкафчетата ѝ,  това означава, че парите отиват другаде или е започнало да продава своите принадлежности или да ги заменя. От вкъщи ще започнат да изчезват първо лесно продаваемите бижута и дребна техника.

 

3. Знаците в очите:

  • Канабисът може да предизвика зачервяване на очите.
  • След прием на екстази, LSD и амфетамини зениците се разширяват (черното на очите им ще изглежда по-голямо).
  • От хероина, кокаина и други опиати зениците се свиват (черното на очите им изглежда по-малко от обикновено).

Торбички под очите се получават и при будуване цяла нощ и при постоянна сънливост.

4. Промени във външния вид

 В повечето случай наркоманите постепенно занемаряват външния си вид и личната хигиена. Не им прави впечатление, ако са с мръсни дрехи, без грим, имат петна по кожата, лоша миризма или обезцветени зъби.

5. Проблемно общуване

Резки промени в общуването като неочаквано желание да са сами или да спрат да се срещат със старите си приятели са повод за притеснение. Възможно е и другата страна да ги изолира, ако компанията е забелязала зависимостта им.

6. Нарушения в апетита

Канабисът може да доведе до драстично увеличение на апетита, но повечето от другите наркотици  ще го намалят.

Важно: Ако забележите някой от тези симптоми не трябва да избързвате със заключенията, тъй като може да има съвсем различно обяснение за тях. Но ако забележите повече от три симптома, вече е време да вземете мерки.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *