Как да заредим колата на бензиностанция?

Как да заредим колата на бензиностанция?

В интернет се разпространяват комични клипчета с участието на объркани шофьори, които не могат да заредят подобаващо автомобила си. Ако ви е страх, че като млад шофьор ще станете обект на подигравателни усмивки, подгответе се предварително какви действия се очакват от вас на бензиностанцията.

310340Вашият автомобил ви показва отпред на таблото нивото на горивото – 1/1 – резервоарът е пълен, ½  – резервоарът е наполовина пълен (или празен, зависи от гледната точка), 0 – резервоарът е празен. В последния случай ще се светне сигнален знак, обикновено във формата на бензинова колонка, придружена и от звуков сигнал, която ви предупреждава, че вече карате на резерви, достатъчни за приблизително 50 км.

Намерете бензиностанция, в градовете има такива на големите булеварди и околовръстните пътища,  а извън града – на автомагистралите, първокласните пътища, на изхода или входа на градовете. При наличие на избор не отивайте при бензиностанция със съмнителна репутация.

tankstelle

tankПо принцип би трябвало да знаете от коя страна на колата ви е отворът на резервоара, но ако досега не сте зареждали, обърнете специално внимание преди да се качите във возилото. Когато стигнете бензиностанцията, трябва да се наредите до колонка, която застава от страната на резервоара на вашата кола (при повечето автомобили капачката е от дясната страна). Комичните ситуации се пораждат, когато шофьорите се опитат да дърпат маркуча на колонката към отвора на резервоар, който е от другата страна на колата. Проявете търпение като има опашка и си изчакайте реда за подходящата колонка.

Отварянето на капачката зависи от автомобила. Повечето нови модели имат копче, с което се отваря резервоара, докато за по-старите има ключ. При втория случай внимавайте да не оставите ключа си на капачката или да не я забравите самата нея върху капака на колата.

На самото външно капаче на резервоара пише и вида гориво за колата, погледнете информацията, ако не сте сигурни. От пистолетите на колонката трябва да изберете този, който съответства на вашето гориво. Извадете пистолета и го сложете в резервоара. Горивото тръгва като натиснете спусъка отдолу, вдигнете глава и погледнете колонката. На нея са изписани цената за литър, количеството гориво в литри и вашата сметка.

tanken

 

Спрете зареждането като просто престанете да натискате спусъка. Върнете пистолета в колонката.

Не забравяйте да затворите капачката или да я заключите, ако е с ключ. Заключете и самата кола, след което отидете на касата в бензиностанцията да платите сметката си.
В много бензиностанции вашето участие е сведено до минимум – просто трябва да се строите при колонката, да отворите капачката и да кажете на служителя за колко да зареди колата ви, докато вие плащате. Любезно можете да дадете бакшиш на служителя, който е подхванал чистенето на предното стъкло.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *