Как да ни е топло навън през зимата?

Как да ни е топло навън през зимата?

Страхът от студа оставя много хора затворени у дома през зимата. Други, треперейки, пристъпват от крак на крак на спирката. За да можете да се насладите на освежаваща снежна разходка или просто да стигнете до работата си без да измръзнете, приложете тези основни правила.

1. Избягвайте памучните материи

Не носете памучни връхни дрехи, защото памучните тъкани са с пореста структура и в пространството между нишките се задържа студен въздух, оттук тялото се затруднява да поддържа топлия си щит. За предпочитане е да носите връхни дрехи от полипропилен или друг синтетичен материал, който няма да пропуска влагата и студът до тялото ви.

2. Наслоявайте

През голяма част от зимните дни се наблюдават големи разлики между нощни, сутрешни и дневни температури. Когато излизате сутрин температурите са минусови, а през деня могат да се покачат до 5-10°. Чрез обличането на повече пластове ще имате възможност да си създадете комфорт за целия ден. Дрехите, които са в досег с кожата ви, е препоръчително да са от меки естествени материи.  За връхно облекло изберете дрехи от синтетични промазани материи, които да Ви предпазват от дъжд и вятър.

 

3. Не излизайте на гладен стомах

Хапнете нещо малко, но богато на мазнини и калории. Тялото ви отделя топлина като изгаря калории. Не забравяйте, че една калория всъщност е мерна единица, която измерва топлина. Топлите храни и напитки също  се препоръчват в студен ден.

 4. Пазете главата и крайниците си

Разходката никак няма да е приятна, ако чувствате краката си мокри и изстинали. Носете обувки, които не пропускат и имат топла вътрешна облицовка. Не слагайте нито много тънки, нито много дебели чорапи. Ако усетите, че Ви става студено на краката, сложете си шапка! Звучи странно нали? Всичко обаче си има обяснение. Изстудяването на главата дава сигнал на организма, че мозъкът е в опасност, затова изпраща кръв от крайниците към него. Добре е шапката да покрива добре челото и ушите ви. Възползвайте се от богатата гама зимни аксесоари  – ръкавици, шал, шапка.

В допълнение към топлите ръкавици, в джобовете си можете да сложите загряващи подложки – специални торбички, съдържащи гел и един малък метален диск.

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *