Как да откажем цигарите?

Как да откажем цигарите?

Знаем, че вероятно за вас момента, в който се отпускате с поредната цигара, е най-приятната част от деня. Рядко обаче има пушач, който поне веднъж да не се е замислил за негативите на този навик: пари, дадени за нещо, което не носи никакви ползи; постоянен дъх на никотин в устата и занижена чувствителност към вкусове и аромати; дрехите ви също са напоени с дим; не ви оставя никотиновата кашлица, а след законовите промени ви се налага да зъзнете навън.

Ако тези неща не ви дразнят и не загрозяват хубавия  ви делник или живеете под мотото „Веднъж се живее“ и „Колко много здрави умряха“, едва ли ще пожелаете да спрете тютюнопушенето. Но има хора, които планират създаването на наследник, имат сериозни здравословни проблеми или просто са решили да променят живота си. Да ги подкрепим!

Поставете началото

Повечето пушачи се опитват да спрат цигарите сами, някои използват тактиката на постепенното занижаване на количеството, други отрязват досега си до тютюн отведнъж. Добре е да изберете време, в което не ви предстои голяма натовареност и стрес; нека да е в рамките на следващите три седмици, така че да не се откажете от идеята. Изхвърлете всички приспособления – електронни цигари, пълнители, тютюн, кутии, филтри, хартийки и т.н.

Контролирайте диетата си

Тези, които вече са минали по този път познават първоначалната изнервеност, неспокойствие, постоянна жажда и глад. Препоръчително е в тези първи дни да ядете много плодове; не яжте много захар под формата на вафлички, бонбони и шоколади, в противен случай особено дамите бързо ще се обезкуражат от качените килограми. Дъвчете повече дъвки без захар и пийте много вода и чай.

Стойте далеч от цигарите

rauchen-aufhoeren

Още преди да подемете волевата промяна, си помислете какво ще правите на място на пушенето. Планирайте своя делник и си поставете задачи, които да изпълните вместо запалването на цигара.  Например имате обедна почивка, не отивайте с други колеги да пушите, направете си разходка, хапнете нещо здравословно, изиграйте една игра на телефона, прочетете няколко страници от хубава книга и други. В свободното си време можете да заместите пушенето на балкона или в стаята с леки упражнения (не се натоварвайте, защото белите ви дробове още не са готови за това). Важното е да запомните, че по никакъв начин не бива да заменяте един лош навик с друг. Щом вече веднъж сте се пристрастили към едно нещо, при вас има по-голяма вероятност от развиване на друг тип зависимост, защото сте свикнали така да се справяте с проблемите и стреса, или да се социализирате. Затова си предложете по-голямо разнообразие от дейности, които да правите, когато не пушите. Можете да си помогнете и с никотинови дъвки, таблетки или лепенки.

Избягвайте ситуации, които ви подтикват да запалите цигара. Ако сте свикнали да пиете кафето си с поне една цигара сутрин, за известно време просто не пийте кафе, защото то инстинктивно ще ви подтикне да повторите рутинното движение. Ще трябва да бъде добавено и нещо много тъжно – ще се наложи да избягвате компании, в които пушенето е канонизирано. Страстните пушачи обожават да обезкуражават другарите си и да ги приласкават със споделена цигара. Ще чуете думите: „За какво ти е да ги спираш?“ , „Да не искаш да живееш вечно?“ , „Я се откажи“, „На години сме вече, късно е“  и други. Ако някой не е успял, изобщо не му достига воля или мотивация, това не му дава право да ви приземява. Гледайте себе си, това е вашият път.

Останете  мотивирани

Припомняйте си причините да спрете, важно е да сте мотивирани. Възнаграждавайте се след първата седмица, после на първия месец, след три, след шест, след година – изобщо, когато имате възможност и настроение. Запомнете, че правите нещо велико – управлявате себе си, извършвате акт на силна воля и имате право на награди. Купете си подаръче, хапнете шоколад или сладолед, отидете на масаж и т.н.

smileyАко паднете, станете

Не се обвинявайте в моменти на изкушение. Чувството на вина и безсилие ще ви накара да се откажете, само защото веднъж сте се поддали. Всеки има такива моменти, не се оставяйте да ви отклонят.

Потърсете помощ

Ако не можете сами да се справите с навика, за помощ можете да се обърнете към терапевт, който да ви предложи контролирана от него програма и да поддържа мотивацията ви. Особено популярни стават методите чрез хипноза и акупунктура.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *