Как да се чувстваме по–енергични?

Как да се чувстваме по–енергични?

Омръзна ли ви да чувствате постоянна умора? Не се безпокойте, повечето хора се чувстват така, особено през зимните месеци. Ето няколко трика как да се почувствате по-отпочинали и изпълнени с енергия през целия ден.

1. Променете храненето си

Не пропускайте закуската, това е най-важното хранене за деня, тъй като раздвижва метаболизма и ви поддържа през останалата част от деня. Учени са установили, че дори малко количество зърнена закуска значително намалява нивото на хормона на стреса – кортизол.

Хранете се на всеки 4 часа в малки количества. Включете в менюто си повече плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини.

Не пийте кафе след обяд. Около 200-300 мл кафе на ден трябва да е горната ви граница. Повече от това количество ще доведе до проблеми със съня, които от своя страна ще са причина да не се наспите и да се чувствате зле на сутринта.

2. Пийте повече вода

 Лекарите и учените са единодушни, че водата е ключов компонент в запазването поддържането на добро здравословно състояние и наличието на енергия за деня. Съществуват обаче разногласия относно необходимото количество: една част от изследователите са на мнение, че трябва да се приема такова количество, каквото организма изисква, т.е пийте вода всеки път, когато сте жадни. Другите твърдят, че хората трябва да пият между 2.2 литра (за жените) и 3 литра (за мъже) на ден. Знайте, че приема на алкохол и кофеин води до дехидратация и в такива случай трябва да пиете повече вода.

3. Спете в по-хладна стая

Доказано е, че когато спите в по-студена стая, имате по-здрав сън и дори след по-малко часове сън се будите отпочинали. Това е, защото при спад на температурите мозъкът започва да изпраща сигнали за сънливост. Ако намалите само с няколко градуса температурата във вашата спалня, ще се събуждате много по-отпочинали и заредени с енергия.

4. Изплакнете лицето си със студена вода.

Няколко изплаквания на лицето със студена вода ще спомогнат да се разсъните по-бързо. Тази водна „терапия” е най-ефективното средство, ако искате да получите извънредна свежест. Също така не стойте по пижама цял ден, дори да сте в почивка и да нямате планирани излизания навън. Пижамите действително са много удобни и затова може би се заблуждавате, че така ще ви е по-комфортно да си свършите домакинската работа; но истината е, че когато сте с такова облекло, вашето подсъзнание ви казва, че денят ще бъде муден, мързелив и отпуснат.

5. Слушайте музика

Независимо каква, от Бетовен до 2pac, любимата ви музика ще ви даде емоционален заряд. Запишете любимите си песни на диск или МР3 и ги слушайте всеки път, когато се почувствате отпаднали. Скорошно изследване показва, че хората, които слушат музика докато тичат, тичат по-бързо от тези, които не слушат.

6. Не забравяйте движението

Упражненията спомагат за подобряване на здравето, на тонуса и съня, а също така намаляват напрежението и стреса. Ако нямате време или възможност за активно спортуване, просто ходете пеша. Ходенето за около 30 мин. на ден ще подобри тонуса ви и ще ви зареди с енергия.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *