Как да дегустираме вино?

Как да дегустираме вино?

Независмо дали ще празнувате Трифоновден (1-ви февруари), ще глeдате влюбено на 14-ти или пак ще отбележите Св. Трифон Зарезан подобаващо, малко познания в дегустацията ще ви придадат по-важен вид.

Ако сте в заведение, при едно добро обслужване би трябвало да ви донесат поръчаната бутилка и да ви позволят първо да дегустирате, наливайки вино в 1/3 от чашата. В домашни условия също можете да спазите това правило, за да се насладите пълноценно на дегустационния процес.

Отворете внимателно виното, вземете чисти подсушени чаши и подгответе следните участници за изживяването:

Очи

Погрешно е да се разглежда виното към светлината, правете това на фона на светла повърхност. Виното трябва да има ясен и бляскав цвят. Ако то изглежда мътно или на облаци, това означава, че не е годно за консумация. Към средата на чашата цветът на хубавото вино прелива към тъмен и почти непрозрачен. Преливането на цветовете става към ръба на чашата – ако там виното изглежда воднисто, значи става въпрос за прекалено старо. Ако червеното вино има цвета на обелка от червен лук, то значи е прокиснало. Леката ръждивокафява нотка от своя страна показва известна узрялост на виното. Цветът зависи и от сорта: каберне совиньон например има по тъмен цвят от пино ноар. За разлика от червеното вино, което с възрастта става по-светло, при белите вина увеличаването на цветовия интензитет показва тяхната зрялост.

Струйките, които се образуват по чашата при разклащане, не са показател за ниско качество на виното, а за съдържанието на алкохол.

Нос

За да извлечете по-лесно ароматите, трябва внимателно да разклатите чашата. Ако още не се чувствате умели в това движение, оставете чашата на масата, хванете столчето и го раздвижете в леки кръгове. В този момент идва най-приятната част  – да оставите носа си пръв да усети качествата на виното. Няма значение дали ще поемете един дълбок дъх или като хрътка ще направите няколко кратки вдишвания. Дайте си повече време, за да се насладите на играта на въображението – слънчев склон, кратък летен дъжд, дъбови бъчви и т.н.

Небце

В устата става ясно дали виното е сухо, меко, тежко, полусухо, кисело, сладко, горчиво. Дегустаторите правят някои особени движения – поемат малко въздух през устните и сякаш дъвчат виното.Така сокът му се разпределя по цялата повърхност на езика, докато поетият през устата въздух изпраща към носа ароматите.

Гърло

Дегустаторите разбира се не преглъщат виното, а го изплюват в отделен съд. Някои професионалисти тестват по 100 вина на седмица и ако изпиваха такова количество, със сигурност здравето им сериозно би се застрашило. За вас обаче няма да е проблем да изпиете с удоволствие чашата си до дъно, а накрая ще има и награда. След като изпиете виното вдишайте отново – ще усетите аромати, които се отлагат на дъното на чашата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *