Как да разговаряме с тийнейджър?

Как да разговаряме с тийнейджър?

С настъпването на пубертета нещо се къса във взаимоотношенията родител-дете. От един момент нататък предишното привързано чедо, престава дори да ви поздравява като се приберете у дома. Младежът или девойката се затваря в стаята си и отказва да говори за живота си с убеждението, че вие не сте в състояние да го/я разберете. В много отношения се опитвате да не нарушавате личната ѝ/му свобода, но постоянно чувствате нуждата да му напомняте отговорностите и опасностите на съзряването, с което се превръщате в поредния мърморещ възрастен. Наистина тийнейджърите са трудни за разбиране: в един момент са мрачни, а в следващия – еуфорични, докато съзнанието им се лута между детството и зрелостта. Може би няколко съвета ще ви бъдат от полза в разговорите с тях:

1. Бъдете приятелски настроени

Тийнейджърите ще се открият пред вас, само ако са сигурни, че няма да бъдат порицани и отблъснати. Те са пълни с въпроси и ако не ви вярват, ще потърсят отговорите другаде – в приятели, по-големи ученици, в мрежата, – а вие със сигурност не желаете това. Покажете, че разбирате нуждите и интересите им – помогнете им с уроците, играйте или спортувайте заедно, позволете им да организират приятелско събиране у дома и предложете своята помощ. Накарайте ги да се чувстват удобно във вашата компания и те сами ще ви потърсят за разговор.

2. Предварително обмисляйте темите за разговор

Ако вашият тийнейджър се интересува от спорт, разпитайте го как е приключил последния мач или как се развива кариерата на любимия му спортист. Ако приятелите са негов основен приоритет, поговорете за тях. Поинтересувайте се дали има проблеми с тях и дайте своя съвет как да ги разреши. Бъдете в течение с новите тенденции, така че да познавате света, в който живеят младите.

 3.Изберете точния момент

Разбира се, че и вие сте заети и не разполагате с много свободно време, но не бива да пропускате точния момент, в който децата ви са готови да говорят. Ако решат, че смятате проблемите им за маловажни, могат повече да не ви потърсят за помощ и съвет. В случай, че вие искате да повдигнете някакъв въпрос, проявете търпение и не ги безпокойте, ако са заети с нещо друго или са се съсредоточили върху конкретна задача. Не повишавайте тон и не се ядосвайте, ако ви отвърнат с раздразнение. Бъдете обаче твърди и овладяни, за да ви изслушат.

 

4. Не се намесвайте прекалено

При най-добро стечение на нещата вашият тийнейджър ще ви допусне в своя личен живот, но недейте да злоупотребявате с доверието му и да нахалствате прекалено. Не забравяйте, че и младежиге имат нужда от лично пространство и тайни, които не могат да споделят с вас. Тийнейджърите много държат на личната си свобода и ще ги спечелите, само ако уважавате това. Просто им покажете, че им имате доверие и ще сте до тях, ако имат нужда от вас.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.