Как да съчетаем цветовете в интериора?

Как да съчетаем цветовете в интериора?

Въпросът за атмосферата във вашия хол или в офиса изцяло зависи от личния ви вкус, тук няма забрани и задължения,  съобразявайте се със своите усещания и зависимости от влиянията на конкретни цветове. Ако  банята в тъмно зелено напълно ви удовлетворява, никой няма да ви спре. Но ако търсите хармонията или еднообразието в цветовете ви уморява, един освежителен ремонт или нова подредба на интериора, ще внесе повече спокойствие или съответно жизненост в делника ви.

 rot Червено

На червено пасват най-вече по-светли и пастелни тонове. Ако искате червена боя за вашите стени, ограничете се до една акцентираща стена, а останалите боядисайте в бяло, други нюанси на бялото, бежово, крем, ванилия, в бледи зелени или сиви нюанси.

Червеният цвят може да се комбинира и с други ярки цветове като различните нюанси на майско зелено, жълто или синьо.

Червеното с оранжев нюанс стои добре в комбинация с топли светли цветове като пастелно жълтото; може да го акцентирате и с неутрално сиво.

Ако червеното е в по-студен тон като малиновото, ще му приляга повече бяло, черно или сиво.

gelb Жълто

Можете да избирате между нежно пастелно жълто, наситено, зеленикаво или лимонено. В съчетание със зелени или сини тонове, помещението ще има свежо и позитивно настроение. Използвайте вече споменатото майско зелено, маслиново, тревисто и други. Отново сивото е най-подходящият фон, то нежно ще извади на показ жълтия акцент.

Ще придадете по-екзотичен вид на интериора с червено, оранжево или розово. А ако този вариант е прекалено интензивен за вас, съчетайте жълтото с бежово , нюансите на карамел или канела.

gruen Зелено

Както знаете зеленото не е основен цвят, получава се от сместване на синьо и жълто и нюансите му варират в зависимост от това кой преобладава.

   

Жълтите нюанси на зеленото имат освежаващ и енергизиращ ефект, който може да се подсили със светлосиньо.  Можете да комбинирате и с пясъчно жълто, бежово, крем, ванилия. Успокояващо действа комбинацията с кафявата гама. Много е модерно съчетанието с виолетови и гроздови тонове. За пролетно настроение съчетайте зеленото с нежно розово или люляково. Ако търсите повече контраст, можете да добавите малки акценти в червено.

Синеещите нюанси на зеленото като цвят мента придават спокойна атмосфера, при съчетание с кафяво този ефект може да се подсили. Със синьо ще получите още свежест и хлад. В случай, че желаете да използвате червено, са препоръчителни нюансите бургунд и бордо. Ако искате съчетание с ярък цвят, можете пак да се спрете на виолтови или гроздови тонове.

Синьо

Този цвят има успокояващо действие и се използва често в институции, корпоративни среди и други, където се търси повече сериозност, неутралност и дистанцираност. По принцип синьото е студен цвят, но ако се прибави вътре в него червено като при лавандулата, добива по-топло присъствие. Със синьо добре се съчетават нюансите на бежово, крем, пясък, сиво и пастелно жълто. По-светлите варианти и тези клонящи към зелено се съчетават съответно със зелено и кафяво. Смесеното с червено синьо си отива със светли гроздови тонове.

Ако търсите контраста, ще ви хареса комбинацията с оранжево, жълто, червено или бяло.

Violett Виолетово

Това е чудесен избор за боядисване на стена,  а останалата по-голяма площ от помещението нека бъде боядисана  в сиво, крем, бежово, капучино или други. По светлите нюанси на виолетовото можете да комбинирате прекрасно с по-тъмните кафяви тонове като мока, тютюн, шоколад.

Модерно и свежо ще бъде съчетанието с жълтеникави или маслинени зелени тонове. Витализиращо действа интензивният ефект на комбинацията с оранжево, но се препоръчва само при използването на светло сиво-виолетово като лавандулата.

Можете да прелеете виолетовите акценти чрез съчетанието им с гроздови тонове.

С по-луксозен вид ще ви завладее комбинацията на виолетово със златни интериорни акценти (вази, лампи, картини, столове, масички или други).

grau Сиво

Този цвят се изявява в цяла палитра от червеникави, сини, жълти, виолетови и всякакви други нюанси. Сивото е елегантно и ненатрапчиво, то кара по-ярките акценти да изпъкват без да носи натоварващия контраст на бялото или черното. В комбинация с него можете да използвате почти всички интензивни цветове. Ако търсите неутралност,  съчетайте сивото с бежови или кафяви нюанси.

beige braun Бежово и кафяво

Тоновете на кафяво и бежово внасят топлина и комфорт. Бежовите тонове служат за прекрасна основа на акценти в оранжево, червено,зелено, синьо, виолетово и техните нюанси;  хармонират идеално с кафяво. Приятна е и комбинацията с по-светли цветове – светлосиво, светлозелено,светлосиньо. Нежно и топло стои съчетанието на бежово с нюансите на праскова и кайсия.

Тъмните кафяви тонове трябва да бъдат съчетани с по-светли цветове: бяло, бежово, пясък, крем, кайсия, светлосиво, светлосиньо, светлозелено или светло грозде.

Към кафявото можете да добавите акцен във виолетово, майско зелено или синьо.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *