Как да се разбираме със съседите?

Как да се разбираме със съседите?

В съвременните градски условия съседът не е най-близкият ни приятел, а дори може да се превърне във враг или при по-разпространения вариант – да не можем да го разпознаем на улицата, щом излезем извън пределите на блока.

Проблемите:

1. Различни поколения

Напълно нормално е като живеете в блок обитаван главно от стари хора, а вие сте млад и енергичен човек, да възникнат проблеми свързани с шума или разбиранията за правилно стопанисване на общата собственост. Често се случва да пуснете силно музика, която дразни съседите. На вас от друга страна ви е неприятно да бъдете одумвани и следени. Прибирате се привечер – от балкона внимателно ви оглеждат; качвате се по стълбите – преследва ви неприятното чувство, че някой диша зад съседската врата; излизате навън – събралата се групичка първо се смълчава, а щом обърнете гръб – заговаря по ваш адрес.

Ако сте се нанесли с децата, те също вдигат шум, случва се и да отъпкат  импровизираната градинка пред блока, а като се разиграят, могат да счупят нещо.  Вие обаче сте в по-изгодна позиция от горепосечения случай, защото – вярвате или не – семействата с деца и пенсионерите имат много повече общи черти по отношение на стремежа към по-спокойна среда, особено в нощните часове. Разбира се и вие можете да влезете в разгорещен спор за натрупания в общите части багаж, теча отгоре, липсата на консенсус за ремонтните дейности и ред други битови въпроси.

Да кажем, че тъкмо сте се пенсионирали и ето че очаквате най-после да пиете кафе на спокойствие, а басите на нечия аудио система удрят във вече нездравото ви сърце. Болят ви ставите, не можете да качвате стълбите, а 10-годишните нехранимайковци пак са натиснали всички копчета на асансьора.

2. Финанси и възпитание

Рядкост е в новите блокове да възникне ясно противопоставяне богати-бедни, но в по-старите кооперации едни се замогват, а други задлъжняват и удрят дъното. Една част от съседите са свалили парното, други извършват неразумни ремонти, трети паркират возилата върху зелените площи, четвърти правят склад на площадката. Най-раздразнителният фактор е, че в нередовни платци често се превръщат някои по-заможни личности, които демонстрират своята недосегаемост. Блокът е изпълнен с хора, които нямат никакво намерение да живеят в ред и сигурност. Изчезват пари от общата каса, никой не обръща внимание на боклука, на разваления асансьор, на напуканата плоча или на събиращите се пред входа съмнителни персони и още толкова много други проблеми.

Решения

1. Правете компромиси

haendeschutteln

   

Съществената част от постигането на компромис е влизането в кожата на другата страна. Съседът не е непременно лош, има различни разбирания за начин на живот и за зла участ те не се припокриват с вашите. Запомнете едно: вие или сте били на възрастта на неприятния съсед или някой ден ще бъдете.  Опитайте се поне да намалите басите, те са особено дразнещи. Имате възможност да ползвате и слушалки. Ако имате намерение да правите купон, ремонт или свирите на инструмент, покажете загриженост като информирате съседите си. Няколко прости слова ще променят много отношението към вас. Хората понякога се ядосват не толкова от самото нарушение на реда, колкото от идеята, че някой не ги зачита и ги смята за безгласна буква.

Представете си, че възрастният човек не излиза често, децата и внуците рядко го посещават и той стои на прозореца, интересувайки се от живота ви, защото това е едно от малкото му съприкосновения с настоящето. Казвайте му „Добър ден“, попитайте го как е със здравето. Знаем, че възрастната госпожа ще влезе в множество детайли и ще ви отнеме много време, затова не бива да се притеснявате да ѝ кажете, че бързате. А ако сте възрастен човек, замислете се, че и вие някога сте гонили час, и вие сте искали по-силни изживявания.

Представете децата си на някои видно незаплашителни съседи, те ще ви държат в течение какво правят те, когато ви няма. Разбира се, че в днешни дни не можете да имате вяра на никого и сте напълно прави да поддържате дистанция. Ако някой ви се вижда съмнителен и проявява странно желание да навлиза в живота ви, сте в правото си и трябва да поставите знака „Стоп“ пред прага му. Не пускайте вкъщи дори най-любезните индивиди. Добрият съсед не е този, който отваря дома си за всеки.

Не изпитвайте завист към тези, които са увеличили паричните си средства, не гледайте с лошо око и на онези със скромни възможности. Звучи прекалено добронамерено? Не е възможно? Винаги можете да влезете в конфликт, но е много трудно да създадете мир. Опитайте първо с добро, не бързайте.

2. Подбирайте думите

Когато възникне проблем, а съседът отказва да осъзнае вината си, опитайте да се владеете. Конфликтите стават сериозни, когато хората изместят фокуса от действителния проблем към индивидуалността на причинителя или оплакващия се. Не сипете обидни квалификации, подгответе се в правната материя на проблема, не се опитвайте от своя страна да отмъщавате с неща, които знаете, че ще раздразнят човека. Започнете ли да отвръщате на удара с удар, няма да има край враждата. Понякога за справяне с проблемите са нужни повече хора: вместо „Оправи, промени това”, кажете „Нека заедно променим това”. Много личности не обичат възлаганите от друг задачи или поемането отговорност. На общите събрания не бързайте да кипвате, изслушвайте съседите си, чуйте доводите им, подгответе се не само с оплаквания, а и с решения следващия път.

3.Водете се по буквата на закона

Според правилата за вътрешния ден не бива да шумите в неделя и всеки ден от 14 до 16ч и след 22ч. Не бива да разрушавате чужда или обща собственост, забранено е да нарушавате цялостта на сградата. Всички налични правила същестуват, за да сведат до минимум съседските спорове – всеки от вас знае докъде стигат правата и задълженията. Но ако желаете някой да направи компромис, когато пускате пералнята в 0 ч. , заради нощната тарифа, така и вие трябва да позволите съседката да отпразнува рождения си ден или новонастанилата се фирма да направи освежителния ремонт. Достатъчно е да не си играете с търпението на хората.

4.Напускане или примирение

umzug

Има случаи, в които нищо не помага. Хората, които нямат достатъчно средства не могат да идат другаде, затова ако вие неприятно, че искат да спрат парното за целия блок, няма смисъл да се ядосвате. На вас не ви е там мястото. Има ли повече хора от друга възрастова група, вие сте тези, които трябва да се съобразяват. Ако не ви харесва, че някои хора изхвърлят неправомерно боклука си, за съжаление не можете да ги превъзпитате, можете единствено да се опитате да намерите някой да ги глоби. Запомнете фактът, че не сте в правото или в силата си да промените хората и за да не страда здравето ви, е добре да опаковате покъщината и да се преместите. (Ако жилището е ваше можете да го продадете или да го дадете под наем, при второто още ще си имате ядове, но поне няма да спите с ненавистните вам хора измежду същите стени).

 

Сподели
1114 4 Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *