Как да посадим дърво?

Как да посадим дърво?

Според поверието един мъж е задължен в рамките на земния си път да посади дърво, ние обаче смятаме, че това е завет не само към силния пол. Във времена на обезлесяване и тегнещ над главите ни сив смог, няма нищо по-удовлетворяващо и смислено от засаждането на още един бял дроб. Ако желаете да сторите това в двора си, със сигурност никой освен близките ви няма да се противи. Друг е въпросът, ако решите да извършите това добро дело на обществен терен, за съжаление ще се наложи да поискате разрешение. Разбира се, че тази дейност не се съблюдава толкова стриктно, но е в интерес на вашето бъдещо дърво да разпитате за условията на даденото място. Може в тази част да върлува болест по дърветата или влажността, слънчевото греене и други условия да не са подходящи за фиданката. Съществува вероятност вашето дърво да се превърне в конкурент и заплаха за ендемични видове.

Като най-добър сезон за засаждане се очертава есента – нито е прекалено топло за листата, нито прекалено студено за корените. Ако го посадите през лятото, меките му малки листенца, ще изсъхнат прекалено бързо. Иглолистните дървесни видове са по-издръжливи, тях може да посадите и през зимата.

Нужни пособия:  фиданка по ваш избор (нека е вид, подходящ за местния климат), лопата, гребло, пръст (поне една голяма торбичка), лейка, колче (приблизително толкова дълго, колкото безлистната част от стеблото на вашето дръвче), канап,  строителна количка или кофа, чук и ръкавици.

1. Потърсете някое слънчево до полу-сенчесто място с достатъчна отдалеченост от други дървета и храсти.

2. Направете с лопата дупка, която да е по-широка и по-дълбока от корените на дръвчето. Запазете изровената пръст – ще ви потрябва.

planting

3. Ако земята вътре в дупката е твърда и гладка, я разровете с греблото.

4. Смесете изровената от дупката пръст с докараната от вас.

5. Преди да посадите дръвчето, забийте колчето с чука; добре е да го сторите от страната, от която духа вятъра.

6. Сложете фиданката в дупката (тя трябва да е толкова дълбока, че като сложите в нея дръвчето, горната част на буцата корени да се изравни със земята), разгънете опаковката около корените и ги засипете с приготвената пръст. Накрая стъпчете внимателно образуваната купчинка.

platatree

   

7. Завържете с канапа дървото за колчето. Дървото не бива да се огъва по посока на кола, а да остане напълно неподвижно. Същото се отнася и за колчето.

8. Полейте обилно – ще ви трябват повече от 20 литра вода. Известно време посещавайте младото дръвче, проверявайте дали има нужда от повече вода.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *