Как да подсилим имунната си система?

Как да подсилим имунната си система?

Независимо дали сте хванали поредния грип, респираторно заболяване или ви е налегнала хронична умора, всяка отпадналост и неспособност да се концентрирате смущават вашия дневен ритъм и намаляват работоспособността ви. Колегата киха, в градския транспорт поне двама кашлят, ръкувате се с човек, който преди това е избърсал носа си  и ето ви пак болни. За втори или трети път тази година? Това означава, че имунната ви система не е достатъчно стабилна и не може да отблъсква вирусите. Направете възможното да я подсилите с тези няколко съвета:

1. Движение

Хората, които се занимават със спорт поне три-четири пъти в седмицата, обикновено по-рядко се разболяват. Честите и редовни тренировки задействат конкретни клетки в тялото, които предпазват от инфекции. Затова ви препоръчваме движение от три до пет пъти в седмицата. За зимата подходящ спорт е северното ходене, през по-топлите сезони можете да го замените с колелото, във фитнеса или у дома независимо от сезона велоергометърът ще ви раздвижи добре. Важното е да не се претоварвате. По-интензивното и непривично за вас натоварване ще доведе до обратното – ще отслаби имунната ви система. Правете винаги паузи между упражненията, не тренирайте на празен стомах. Хронично болните и хората над 35 години, а също и начинаещите е по-добре преди за започнат с някаква спортна програма, да се консултират с лекар за общото си физическо състояние.

2.  Здрав сън

Накъсаният, неспокоен или кратък сън също вреди на имунната система. Имунните клетки работят нощем по-ефективно, отколкото през деня, поради тази причина нощният сън е незаменим в укрепването на организма. Продължителният и спокоен сън подпомага имунната система, но при всеки необходимостите са различни – някои хора се чувстват отпочинали след 5 часа сън, други имат нужда от 9 часа. Общото правило е, че за здравословен сън се смята този с продължителност от около 7-8 часа, важното е да бъдат преминати всички фази на съня, за да се почувствате жизнени.

3. Балансирано хранене

Елементът цинк е изключително важен в защитата на организма от вируси, той се съдържа в месото, млякото и сиренето. Цинкът блокира риновирусите, отговорни за т.нар. настинки. За да въздейства обаче, елементът трябва да е приет още при първите симптоми на заболяването. В някои случаи цинкът предизвиква и нежелани реакции, обърнете внимание на противопоказанията и се посъветвайте с лекар.

Все още не е напълно доказано по какъв начин витамин С предпазва тялото. Напротив при здрави хора то има малко участие в подсилването на имунната система, но може да съкрати продължителността на боледуването. Богати на витамин С са цитрусовите плодове, зелето, чушките. Не прекалявайте с приема му като хранителна добавка.

Има и други вещества, които влияят  положително на организма ви,  като витамините А, В6, В12, D, E, фолиевата киселина; елементите желязо, селен, мед. Приемът им трябва да бъде съобразен с индивидуалните ви нужди, след като сте преминали необходимите изследвания, затова е добре предварително да се посъветвате с лекар. Включването на повече плодове и зеленчуци  в дневното ви меню ще бъде достатъчно за набавяне на тези елементи.

4. Закаляване

В сауната се загрява повърхността на тялото, кръвообращението в кожата се подобрява. Затопля се и вътрешността, а тялото реагира с обилно потене, което охлажда кожата. Щом се охладите след сауната, кръвоносните съдове се стесняват и температурата на тялото се нормализира. В конкретния момент това е стресиращ процес за организма ви, но в дългосрочен план има положителен ефект, защото тялото се научава да се адаптира към смяната на топло със студено.

   

В зимните месеци идете един-два пъти на сауна. Преди да влезете в нея се стоплете, не влизайте гладни или преяли. Първоначално седнете в най-прохладната зона – най-долу и близо до вратата. След като поседите в сауната се охладете, но за кратко. Например излезте за миг навън или  се облейте със студена   (не ледена) вода – първо краката, после ръцете, накрая гърба и главата.След две-три такива затопляния и охлаждания, тялото ви ще има нужда от почивка. Когато излезете окончателно от сауната, известно време не правете нищо, почивайте и  поддържайте тялото си топло. Хора със сърдечни и други проблеми  трябва да са внимателни с използването на сауна.

Ако нямате възможност да ползвате такава екстра, у дома поливайте ръцете си или краката до коленете с топли и студени душове.  Първо се обливайте с топъл душ, после със студен и не забравяйте накрая да държите крайниците си топли. Този процес ще подобри способността на организма ви да се адаптира към температурните промени.

5. Здрав стомах

Стомахът има собствена имунна система, в него се развиват множество бактерии, които не само водят до стомашно-чревни неразположения, а и влияят на общото състояние на организма.  Хората, които се хранят главно с месо имат различни стомашни бактерии от тези, които се хранят с богати на въглехидрати храни или от вегетарианците. Според множество изследвания българското кисело мляко може да подобри стомашната ви флора и да ви помогне по-лесно да преодолеете заболяване, особено ако приемате много лекарства, които вредят на стомаха.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *