Как да си направим градинка с подправки?

Как да си направим градинка с подправки?

Свежите подправки с местен произход скоро ще се раззеленеят по тържищата, но ако не искате всеки път да пазарувате полу-увехнали китки магданоз, копър или други, можете сами да си посадите градинка, която ще бъде на ваше разположение като източник на натурални абсолютно биологични добър вкус и хранителни вещества. Най-важното е, че ще откъсвате точно, колкото ви трябва, а остатъка няма да остава да съхне в някоя чашка с вода на кухненския плот или да се налага да замразявате за следващия път.

За малката ви градинка ще ви трябват саксия с размер от 12-15 см в широчината на отвора, съответно – пръст и празна пластмасова бутилки. По-късно ще се нуждаете от малки саксийки, когато покарат кълновете.

  1. Напълнете саксията с пръст, тя трябва да достига на 1 см от ръба.
  2. Полейте леко пръстта, докато стане влажна, но не и мокра.
  3. Посейте семенцата. Само обърнете внимание на различните условия за всеки вид.
  4. Отрежете гърлото на по-широка пластмасова бутилка. Поставете я с отвора надолу върху саксията така, че посетите семена да останат под нея.  Бутилката ще създаде парников климат, който ще стимулира покълването. Растенията имат нужда от влага и топлина, за да покълнат, затова:

–  Поставете саксията на слънце. За тази цел е идеален прозорец, който се осветява преди-обед и следобед – с южно изложение.

–  Ако често поливате пръстта, в бутилката ще се събира влажен въздух. Покълнващите семена ще имат нужда от влака, но в никакъв случай няма да се радват на удавяне. По-добре пръскайте земята с пулверизатор, отколкото да поливате.

–  Не забравяйте редовно да измивате парниковата бутилка, за да не се образува мухъл.

–  След първите два дни можете да забележите и първите кълнове.

– Щом кълновете достигнат 5 см вече идва ред на пресаждането. Посадете всяко растение в собствена саксийка. Продължавайте да ги отглеждате на перваза на прозорец.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *