Как се чества идването на пролетта в други култури?

Как се чества идването на пролетта в други култури?

В днешните български традиции са запазени част от обредите, свързани с идването на пролетта – мартеници, Великден, Благовещение. Настъпването на пролетното равноденствие, отбелязва победата на живота над смъртта, на деня над нощта, затова е имало толкова голямо значение за нашите предци, които са били изключително зависими от хода на природния годишен цикъл. Да видим други народи как са отбелязвали или още отбелязват възкресението на природата:

Сълзите на Изида

В Древен Египет се е отбелязвал фестивалът на Изида като честване на пролетта и прераждането. Изида участва в историята за възкресението на нейния любим бога Озирис. Според някои египтолози обаче фестивалът се е състоял през есента с покачването на нивото на река Нил, което според легендата ставало, когато Изида ридаела за своя Озирис и сълзите и пълнили реката.

nowruzИранска Нова година

Иранската нова година (Новруз, Норуз, Норууз и други вариации) настъпва с равноденствието през март в съответствие с персийския календар. Така е била празнувана в продължение на 3000 години като води началото си от зороастрийската религия. Честванията траят по 12 дни и са предхождани от закупуването на нови дрехи от всички членове на семейството и почистване на целия дом и счупеното се изхвърля или поправя (нещо като нашето пролетно почистване). Няколко дни преди празника в  плоска чиния се посяват семена от пшеница и леща, поникването им символизира плодородието и новия живот, наричат се Шабзех. Хората излизат да си правят угощение навън сред природата, боядисват се и яйца.

Ирландия

Денят на св.Патрик, символ на Ирландия,  се празнува всяка година на 17-ти март. Легендата разказва, че той прогонил змиите от острова, но това не бива да се приема буквално. Змията или по-скоро змея е символ на пагански обичаи, които владели Ирландия до идването на християнството. Явно св. Патрик си свършил работата и почти елиминирал езическите обичаи на изумрудения остров. Все пак не успял да изкорени почитта към пролетта, защото датата е останала да напомня за връзката си с природата.

cybeleДревен Рим

За древните римляни празника на богинята Кибела отбелязва идването на пролетта. Кибела е богиня майка, която е център на фригийски култ за плодородие, а жреци евнуси извършвали мистериозни церемонии в нейна чест. Нейният любим бил Аттис, който се пада и неин внук, Кибела го ревнувала толкова много, че наредила да го кастрират и после убият. Кръвта му напоила земята и от нея излезли първите виолетки. А накрая, както става обикновено в митовете, с помощта на Зевс Кибела възкресила Аттис. Фестивалът за възкресението на Аттис и мощта на Кибела се казва Илария и се наблюдава от 15 до 28 март.

maslenitsaРуските сирни заговезни

Обикновено Масленица се празнува 7 седмици преди Великден и също като при нас дава последна възможност на хората да похапнат нещо благо преди Великденския пост.  Съответно има и познатите ни огньове, а пък остатъците от приготвените за празниците блини със сирене се изгарят в пещ, после с пепелта се поръсват нивите.

   

Шотландия

В района на Ланарк, Шотландия пролетния сезон се посреща на 1-ви март. Децата се събират пред местната църква по изгрев и когато слънцето се покаже, започват да тичат около църквата размахвайки топки от хартия над главите си. Към край на третата последна обиколка децата събират монети, хвърлени от стоящите наоколо възрастни. Според някои теории традицията започнала, когато местните решили да потапят непослушните деца в студената река. Обичаят е уникален за Ланарк и не се наблюдава в други части на Шотландия.

eggschinaКитай

В деня на пролетното равноденствие китайците започват да се надиграват с балансиране на яйца – опитват се да ги задържат в изправено състояние без да се наклоният на една страна. Това символизира плодородие, късмет и просперитет. Оттук може би идва теорията, че само в деня на равноденствие може да се балансира яйце.

Япония

В Страната на изгряващото слънце от периода Мейджи (1868-1912) официално се приема традицията за отбелязване на двете равноденствия. През седмицата на пролетното и съответно есенното равноденствие се чества с будистки ритуали празника Хиган или О-Хиган (означава „другия бряг“), който се свързва с прекосяването реката на живота и достигането на Нирвана от душите на мъртвите. Символизира духовният път от света на страданието към света на просветлението.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *