Любопитни факти за кафето

Любопитни факти за кафето

„Кафето трябва да бъде черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта“ това постановява една турска поговорка. Да видим с какво друго може да ни изуми топлата напитка.

1. Най-старото сведение за консумацията на кафе и изобщо за растението идва от 15-ти век от манастирите в Йемен.

monasteryyemen

2. Изследвания показват, че кафето е третата най-популярна напитка света след водата и чая.

3. Над 100 млн. души в света разчитат на отглеждането, производството, търговията и приготвянето на кафе като техен основен доход. Кафето е първостепенна експортна стока за 12 държави (2004г.).

4. Най-скъпото кафе в света се казва Kopi Luwak и идва от Индонезия. Името му идва от местната дума за кафе и животинчето, което е свързано с метода на производство. Особеното е, че кафените зърна първо се поглъщат от животинката и после се събират от изпражненията му. Не звучи много изискано, но понеже процесът е бавен и изисква повече усилия, цената на това кафе се движи около $6600 на килограм.

 kopiluwakIndonesians Farm Civet Cats To Produce World's Most Valuable Coffee

5. Идеалната температура за сервираното кафе е между 68 и 79°С.

6. Въпреки множеството изследвания върху влиянието на консумацията и здравето на хората, още не е доказано със сигурност негативното или позитивно влияние на кафето. Все пак има сериозни изследвания, които твърдят, че сред консумиращите повече кафе по-рядко се наблюдава развитие на Паркинсон, Алцхаймер и цироза на черния дроб.

7. Кофеинът присъства в списъка на забранените от Международния Олимпийски Комитет стимуланти. Атлети с положителни проби за повече от 12 микрограма кофеин на милиметър урина могат да бъдат отстранени от Олимпийски игри. Това ниво може да бъде достигнато след поглъщане на около 5 чаши кафе.

8. През 16-ти век жените в Османската империя можели да се разделят със съпруга си, ако той не успява да напълни ежедневно семейното джезве с кафе.

   

Turkish-Coffee

9. По време на Гражданската война (САЩ) войниците получавали по 4.5 кг мляно кафе на 45 кг храна.

10. Кафето е вдъхновило една от кантатите на Йохан Себастиан Бах, известна като Кантата за Кафето (BWV 211). Под формата на сатиричен коментар кантатата комично разказва история за пристрастяване към кафето, явно голям проблем в Лайпциг от 18-ти век, където е и премиерата на тази творба.

bachcantata

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *