Как да преценим дали да изхвърлим нещо или не?

Как да преценим дали да изхвърлим нещо или не?

Натрупването на излишни и непотребни вещи води до безпорядък и задържане на мърсотия. Ако искате гардеробът ви да бъде подреден и да имате място за всичките си вещи, се налага от време на време да изхвърлите излишните. Но понякога преценката дали да изхвърлим нещо или не може да бъде много трудна и заемаща от свободното ни време. Предлагаме ви няколко съвета, които да помогнат при вземането на решение!

Помислете какво означава тази вещ за вас? Ако това е семейна ценност, запазете я. Ако е скъп спомен също бихте могли да го оставите, но внимавайте, защото ако решавате да пазите всеки сувенир със сантиментална стойност, съвсем скоро домът ви ще се препълни с ненужни вещи.

i50

Задайте си въпроса „Кога за последен път използвах това”? Ако не сте го ползвали повече от година, най-вероятно нямате нужда от него.

i52Проверете състоянието им. Ако са в лошо състояние, значи е крайно време да ги изхвърлите!

Доверете се на инстинкта си. Ако мислите, че даден предмет само заема място, изхвърлете го без да се притеснявате; ако пък не сте ползвали нещо от много време, но въпреки това, не ви се иска да го изхвърлите, тогава недейте.

Припомнете си каква е цената на всяка вещ, която сте определили като ненужна. Това, че вие нямате полза или желание да я използвате, не значи, че някой друг няма да е склонен да плати за нея. Отделете запазените вещи и ги пуснете за продажба на половин цена, например като пуснете обява в интернет. Така не само ще се освободите от излишните вещи, но и ще си възвърнете част от парите, които сте платили за тях. Потърсете верига магазини или производители, които предлагат намаления при предавне на стари вещи. Има такива в сферата на мобилните телефони, бялата техника и модата.

i51

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *