Как да превърнем пън в градинка?

Как да превърнем пън в градинка?

Ако идеята да премахнете градинския пън ви натъжава, можете да му вдъхнете нов живот, като го превърнете в своеобразна саксия за вашите цветя – ще бъде красиво и оригинално. Преди да се зарадвате на пролетното си нововъведение, подгответе си кирка или ако се касае за по-малък пън – бормашина и други режещи предмети;  навлечете ръкавици и сложете предпазни очила, защото тежката работа започва.

treestump

С градинския инструмент или бормашината започнете да дълбаете дънера от центъра. Щом го издълбаете, направете с бормашина дупки (дълбочината им зависи от дебелината на дънера) в стените на направения отвор, които да служат като дренаж.

На дъното първо сложете дрениращ материал като малки камъчета, отгоре насипете готова смес пръст с тор или си направете вие като миксирате 70% пръст от градината ви с 30% органичен материал (сухи листа, обелки от плодове и зеленчуци).

В дънера посадете растения, чиято коренна система ще се чувства уютно направената от вас дупка. Съобразете избора си и с мястото, на което се намира дънера, защото за разлика от другите саксии, няма да можете да го премествате в зависимост от променящите се условия.

Ако не ви се дълбае може да пробиете дупки в пъна и да прикрепите в тях закачалки, които да държат саксиите. Другият начин е директно да позиционирате саксиите върху пъна, а около него да оградите пространство със засадени цветя.

stump3 stumppot

Развихрете въображението си с различни стилове и аксесоари за вашата малка дървесна градинка. Добавете мъх, клечки, камъчета, малки фигурки и други. Дори можете да си направите умален модел на къща, притежание на хобит, гном, горски дух или фея.

stump

stump5

   

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *