Сексуалният хормон окситоцин надвива алкохолизма

Сексуалният хормон окситоцин надвива алкохолизма

oxytocinАвстралийски учени са открили, че описваният като хормон на любовта – окситоцин, действа срещу развитието на алкохолно опиянение. Окситоцинът се свързва по принцип със сексуалното поведение и желанието за близост. Новото въздействие на хормона е открито със серия от експерименти, представени в научното списание „PNAS“.

ratИзследователите са провели своето проучване върху плъхове, разделени на три контролни групи: първата получава алкохол, друга получава алкохол и в добавка инжектиран окситоцин, а третата група остава без алкохол. Трезвените животинки заедно с тези получили алкохол в комбинация с окситоцин запазили своята координация, докато подпийналите им другари естествено се дезориентирали и загубили контрол над движенията си.

Тъй като гризачите, поели коктейл от алкохол и окситоцин, не показал типични признаци на пиянство, се стигнало до извода, че окситоцинът предпазва някои центрове на мозъка от алкохола и оттук влиянието му върху нервната система също отпада. В по-скорошните си наблюдения учените заключват, че продължителното лечение с окситоцин води до намаляване на желанието за консумация на алкохол, което разбира се отваря вратата за въвеждане на нови терапии срещу алкохолизма, включващи като основна съставка сексуалния хормон.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *