10 неща за живота в Япония, които вероятно не знаете

10 неща за живота в Япония, които вероятно не знаете

Япония в нашите представи е земя с изключително трудолюбив, дисциплиниран народ, който обожава суши, живее в електронна джунгла, достига дълголетие, разтърсван е от чести земетресения и посреща всички неволи с кураж. Има обаче някои интересни факти около островната държава, които може би не сте чували.

christamasjapan1. Коледа е ден на влюбените

Християните свързват този ден с чудодейното раждане на Иисус, надеждата, Дядо Коледа (Св. Николай) и редица обреди, но за шинтуисткото-будистко население на Япония носи съвсем различен смисъл. Изглежда глобализацията го е направила особено привлекателен за влюбените или любовниците, тъй като на 24 декември хотелите със стаи за двама са заети. Ако сте чували за проблема с недостатъчната база от недвижими имоти в Япония, голямата клиентела на хотелите няма да ви учуди. Още по-странно и предизвикващо ужас у някои традиционалисти са странните хотели с тематични стаи, които сбъдват всички фетиши. Само ще вметнем и огромната порно индустрия, в която съвсем официално са заети и непълнолетни лица. Коледа обаче е за любимия човек, нещо като Св. Валентин, с хубава вечеря и раздаване на подаръци.

2. Няма кошчета за боклук

Сега е време да престанете да се оплаквате от липсата на кошчета на всяка крачка. Нямате абсолютно никакъв друг избор освен да си приберете боклуците в едно пликче и да си ги отнесете у дома, в хотела, както правят всички японци. Има вероятност да намерите кошчета в американски ресторанти за бърза закуска или в супермаркети.

Понеже островът е малък за такова голямо население, японците се развили култура, опитваща се да минимизира вредното влияние върху средата. Боклукът се сортира в различни кофи и се прибира на различни дни, така че ако пропуснете денят за конкретен вид отпадък, ще ви се наложи да си го пазите още седмица.

3. Шофирането не е никак лесно за европейците

Първата спънка е лявото движение – всичко е огледално. Светофарите са подредени хоризонтално и често са сложени на два реда и зеленото е по-скоро синьо. Ще ви бъде нужно време да се адаптирате към разликите. Независимо че повечето японски шофьори са внимателни, в проблем ще се превърнат велосипедистите, които изникват отвсякъде без да спазват правилата. Но защо ви ги казваме тези неща, като българските книжки не важат в Япония?!


bowing4. Цяла система от поклони и уважителни жестове

Японците се покланят при всякакви поводи от поздрав до извинение. Чужденците се затрудняват  да го правят естествено и с достолепие. Основните видове поклон, в зависимост от градусите на накланяне, са следните:

–          5 градуса – абсолютно неофициален поздрав между равни – хора на една възраст и с еднакво социално положение и позиция, за тези, които се познават добре и са приятели.

   

–          15 градуса – използва се пак в неформални обстоятелства, но е по-учтив от първия;

–          30 градуса – поклон за поздрав на шефа и хора с по-висок статус (родители, преподаватели, хора с изтъкнати професии);

–          45 градуса – предвиден е за официални церемониални поводи – при среща с високопоставени лица, императорското семейство; а също и при поднасяне на извинение.

JapanUmbrella5. Чадърът е основният аксесоар през лятото

През дъждовния сезон от началото на юни до края на юли вали почти постоянно. Дори и да излезете в ясен слънчев ден, облаците ще ви хванат неподготвени. Не е учтиво да влезете в магазин, музей или друга сграда с мокър чадър, на вратата се поставят специални кутии и никой не се притеснява, че някой ще открадне чадърите. Естествено, ако чадърът ви прилича нечий друг е много вероятно някой да го вземе погрешка, но на следващия ден ще го върне на място.

В Далечния Изток е разпространена и друга тенденция – предпазване от слънцето с чадъри. Япония не е страна вманиачена по бялата кожа, но не са изненадващи хора с отворени чадъри в слънчево време, може и да са туристи от континентална Азия, където бялата кожа е неделим атрибут на красивата жена.

policemanjapan6. Полицаите са толкова любезни, че чак стават нахални

Япония е в списъка на страните с най-ниски нива на престъпност. Много хора не си заключват домовете, а ако си загубите парите или телефона в метрото, на следващия ден ще ви бъдат върнати непокътнати. Затова не е чудно, че полицаите не подхождат с мнителност, а се грижат за решаване на други проблеми. Например полицаят може да ви заведе до точното място, ако искате да бъдете упътени или сте се загубили, ще си говори с вас и ще позволява шеговит тон. Ако сте останали без пари за рейс или метро, запивали сте с приятели, той ще ви даде пари за транспорта или ще ви ескортира у дома.

Но приятелската загриженост на полицаите може да дойде в повече. Ако смятат, че дадено ваше действие е опасно за вас – като това да тичате сами на тъмно, ще ви помолят учтиво да не го правите, а да се приберете у дома.

karoshi_27. Забравете за думата „ваканция“

Със сигурност знаете, че японците са много работливи, но вероятно сте пропуснали факта, че това съвсем не е изцяло тяхно желание. В Япония не напускат офиса, докато не си тръгне шефа, ако ще да е 22ч., а после може да се наложи да се пие за сплотяване на колектива – отказът е позорен. Събират се около 4-5 часа сън на денонощие, работи се 6 дни в седмицата, а на година имате право на 3-4 дни отпуска и най-много да успеете да съберете една седмица за почивка със семейството. Забелязали сте, че като видите японски туристи, те обикновено са по-стари, защото по-младите нямат време за такива неща. Именно в Япония е измислен терминът за смърт от преумора на работното място – кароши.

No_dancing8. В нощните клубове не се танцува

Съществува даже забрана в повечето японски клубове, има си и надпис: „Моля, не танцувайте!“ и ако след няколко чашки алкохол решите да разчупите канона, ви гонят от заведението. От 1948 година е приет закон, с който се забранява издаването на разрешително за танцуване на площ по-малка от 66 кв.м. А закон от 1984 забранява танцуването след полунощ. Цената на недвижим имот и наемите в Япония се невъобразими за нас, да намерите пространство с площ над 66 кв.м е изключително скъпо и като добавите парите за танцовия лиценз можете да фалирате преди да сте отворили заведението.

Танцуването е възможно в районите извън градовете, в индустриални зони на Токио, до които хората биват отвеждани с бусчета. Има големи шансове тези забрани да бъдат облекчени с олимпийските игри в Токио през 2020г.

slippers9. Чехли за банята

Може би ви е известно, че в Япония, а също и в повечето източни държави, се свалят обувките пред прага. В Япония обаче това се практикува навсякъде – училище, ресторанти и други. Любопитното е, освен че получавате пантофи като влезете в нечий дом, имате и чехли, с които да влизате в банята. Веднага щом излезете от банята, трябва да ги свалите, ако не го сторите, ще се получи много обидна ситуация. После, за да продължите да бъдете любезни, трябва да ги върнете на точното им място.

Трябва да свалите обувките си и като влизате в пробната на магазина. Всички пробни имат чист под, на който трябва да стоите боси.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA10. Пране всеки ден

Всяко японски семейство пере всеки ден и започва с простирането от 7ч. сутринта. Смята се за неподходящо носенето на една дреха повече от един-два пъти без да бъде изпрана.

 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *