Как да сварим картофи?

Как да сварим картофи?

Варенето на картофи не е върхът на кулинарната виртуозност, но е първа копка в приготвянето на салати, супи и други популярни ястия.

Подготовка

Крайният продукт зависи и от добрата суровина. Още в магазина или на пазара огледайте добре картофите, не взимайте зелени, с тъмни петна, с покарали кълнове; потъването на пръстите ви в тях също не е никак добър знак, добре е да са твърди и гладки.

Всеки има различни предпочитания относно обелките на картофите. Ако са ви изключително неприятни, ги обелете. Добре е обаче да знаете, че те също допринасят за по-интензивен вкус на картофите и ги държат цялостни по време на варенето.

Независимо дали сте се спряли на вариант без обелки или със, препоръчително е, ако желаете по-бързо да се сварят, да ги нарежете на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им. Ако желаете да запазите обелките и да ги премахнете след варенето, нарежете картофите само на половинки.

potatoesrosmОвкусяване

Картофите много лесно поемат различни вкусове, така че е доста удачно да ги подправите, още докато се варят. Най-разпространено и независимо от избраната рецепта е подправянето със сол, ала можете да добавите копър, розмарин, лук, целина, чесън, масло, зеленчуков или пилешки бульон и много други. Всичко зависи от вкуса, който желаете да придадете и дали картофите ще се превърнат в салата или в супа.

Варене

Поставете картофите във водата преди да е завряла, това им позволява да се загреят по едно и също време. Уверете се, че водата или бульонът покрива картофите напълно. Варете на среден огън, като често проверявайте водата да не е извряла, тогава ще се наложи да прибавяте още вода – нека е гореща, за да не се забавя варенето.

potatoes2Не преварявайте, особено ако имате да добавяте и други продукти за супа например. В случай, че правите именно супа или друга ястие с картофите, което изисква добавянето във водата и на другите съставки, не чакайте картофите да се сварят – в момента, в който започнете да забелязвате промяна на цвета им, добавете други по-крехки зеленчуци. Месото обикновено се вари в друг съд, може заедно с подправки, иначе от скорбялата в картофите и бульона от месото, супата ще стане много мътна. Независимо за какви цели ще ползвате картофите, те трябва да достигнат степен, в която можете лесно без всякакво съпротивление да ги разрежете с нож – да потъва като в разтопено масло. Отстранете ги от котлона и ги изцедете. Ако останат в собствения си топъл сос, ще започнат много да се размекват и да се разпадат. В рецептата за супа, разбира се че можете да ги оставите във водата, но вече казахме, че преди това трябва да сте добавили в нея и другите продукти. Ако по време на варенето се образува пяна, а вие правите супа, опитайте се да я събирате от стените на съда и да прочистите малко бульона с още вода. Средната температура на варене би трябвало да свари картофите без да ги размекне, но това зависи и от техния сорт. Ако сте оставили обелките, изчакайте малко след изцеждането, за да не се опарите при беленето.

   

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *