Как да избегнем появата на акне?

Как да избегнем появата на акне?

image08Акне е състояние на кожата, характеризиращо се с постоянната поява на червени пъпки, пълни с гной. То може да се появи във всяка възраст и навсякъде по тялото, но най-вече засяга тийнейджърите по лицето и гърба. Върху някои причинители, като пубертета например, не можете да влияете напълно, но  значително можете да подобрите състоянието на кожата си, ако вземете превантивни мерки.

 

Измийте ръцете си преди да миете лицето! Измиването на лицето определено е важно, но каква ще е ползата, ако го правите с мръсни или мазни ръце?

image008

Мийте лицето си два пъти на ден (сутрин и вечер) с топла вода. Топлината ще отвори порите на кожата и ще позволи на почистващите съставки да навлязат в нея. Независимо от марката, козметичните продукти за почистване и измиване на лицето, трябва да са съобразени с вашия тип кожа. Например ако имате суха кожа, ще се нуждаете от меки, овлажняващи сапуни, които да не изсушат напълно кожата и обратното, ако имате мазна кожа, ще са ви необходими продукти с по-силна формула. Не търкайте силно с ръце или кърпа лецето си, това ще раздразни кожата ви и ще я направи по-податлива на възпаления.

image06

Хидратирането на кожата след всяко измиване е също толкова важно, колкото и и самото измиване. Когато се миете вие заедно с мръсотията и бактериите премахвате и овлажняващите масла от кожата ви. Допълнителното хидратиране ще възстанови равновесието.

Изберете вашия овлажнител в  зависимост от типа кожа. За мазна кожа изберете гелообразни овлажнители, те осигуряват хидратиране без омазняване. За суха кожа ползвайте кремообразни овлажнители, тъй като те са по-омазняващи и с по-дълго действие.

image005

Ексфолирайте лицето веднъж седмично. Ексфолиране означава леко отстраняване чрез търкане на външния слой на кожата (наречен епидермис), за да се подпомогне отделянето на мъртвата кожа, отпушването на порите и подобряването на тена. Можете да си купите ексфолиращ продукт от търговската мрежа или да си направите домашен. Каквото и да правите, не прекалявайте! Ексфолиране веднъж седмично е напълно достатъчно.

Никога не си лягайте със грим. Ако ползвате грим, част от рутинните ви козметични процедури трябва да бъде неговото премахване преди лягане. Така заедно с грима ще отстраните и останалите замърсявания, които запушват порите ви.

   

image009

Избягвайте да пипате лицето си. Ръцете ви са в досег с толкова много бактерии и мръсотия, не ги пренасяйте върху лицето – колкото по-малко бактерии имате по кожата, толкова по-малки са шансовете да развиете акне. Поради същите причини избягвайте споделянето на лични хигиенизиращи вещи като кърпи, ленти за коса, четки, грим и т.н. дори с братя или сестри, които имат акне.

Сменяйте калъфката на възглавницата и чаршафите си всяка седмица. Мръсотията, прахта и акарите, които се хранят с мъртва кожа, ще се пренесат върху вас и може да предизвикат появата на акне.

Променете начина си на хранене. Не консумирайте бързи закуски, храни с много консерванти, захарни изделия, газирани напитки. Пийте много вода, яжте плодове и зеленчуци, движете се повече.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *